Rezervări telefonice NON STOP: +4 0741 217 166

Importanța Anvelopelor de Iarnă - Sfaturi de la Rodna Rent a Car

2019-12-12 11:06:19 Autor: Rodna Rent a Car
Importanța Anvelopelor de Iarnă - Sfaturi de la Rodna Rent a Car

 

     Iarna se instalează încet și pe drumurile din Romania crescând numărul de accidente rutiere. Cu toate că legea din țara noastră stipulează ca fiind obligatorie echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheată și polei, nu toți șoferii respectă legea punând în pericol atât siguranța lor cât și a celorlalți șoferi. Toate mașinile oferite spre închiriere de Rodna Rent a Car din Cluj Napoca sunt echipate cu anvelope de iarnă de calitate superioară. La Rodna siguranța clienților noștri și a celorlalți participanți la trafic este esențială motiv pentru care nu facem rabat de la calitate.

     Anvelopele all season sunt un compromis nepotrivit pentru iarna din Romania. Pe zăpadă, gheață sau pe șosea uscată dar rece, distanța de frânare a unei mașini echipate cu anvelope de iarnă poate să fie cu treizeci până la patruzeci de procente mai scurtă decât cu o echipare all season. Această diferență în distanța de frânare poate să reprezinte diferența între viață și moarte în cazul unui accident pentru că forța impactului crește exponențial cu viteza.

     Primul lucru care iese în evidență la o anvelopă de iarnă este profilul acesteia dar cea mai importantă parte nu se vede și anume compoziția cauciucului care este creată să rămână moale la temperaturi de îngheț oferind aderență sporită. Banda de rulare moale a anvelopelor de iarnă aderă la imperfecțiunile de pe șoseaua rece și la cele de pe gheață. Anvelopele de vară care sunt construite să ruleze la temperaturi calde, se întăresc când temperatura scade. Anvelopele all season care sunt construite pentru a fi folosite tot anul, nu pot să se apropie de performanțele anvelopelor de iarnă la temperaturi de îngheț.

     Anvelopele de iarnă premium au performanțe mai bune decât anvelopele de iarnă ieftine pentru că acestea folosesc cele mai noi tehnologii pentru compoziția de cauciuc și design pentru banda de rulare. Anvelopele de iarnă premium oferă aderență de pâna la douăzeci la sută mai bună decît anvelopele de iarnă ieftine motiv pentru care Rodna Rent a Car își echipează flota de mașini de închiriat doar cu anvelope de iarnă premium.

     Cel mai important lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere este temperatura, nu zăpada. La Rodna Cluj Napoca începem să echipăm mașinile de închiriat cu anvelope de iarnă premium când prognoza meteo anunță temperaturi de sub șapte grade celsius.Pe măsură ce temperatura scade, cauciucul anvelopelor de vară și all season devine inflexibil ducând la scăderea semnificativă a aderenței. Rodna vă sfătuiește să urmariți prognoza meteo și să faceți schimbul de anvelope când acest lucru devine necesar. În Romania legea nu impune o anumită perioadă de timp în care să fim obligați să echipăm mașinile cu anvelope de iarnă dar ne impune să le utilizăm pe orice drum care este acoperit de zăpadă, gheață sau polei indiferent de perioada anului în care ne aflăm.

     Se recomandă ca anvelopele de iarnă pe care urmează să le achiziționăm să fie mai înguste decât anvelopele de vară pe care le avem pe mașină. Este recomandat ca acestea să fie mai înguste cu una sau două mărimi decât anvelopele de vară. De exemplu, dacă mașina vine din fabrică cu anvelope de vară de 225 de mm atunci anvelopele de iarnă ar trebui să fie de 215 mm sau 205 mm. O anvelopă mai îngustă crește presiunea pe care o exercită pe suprafața pe care rulează ajutând anvelopa să taie prin zăpadă și să reducă acvaplanarea.

      Anvelopele de iarnă sunt proiectate să mute apa. Când o anvelopă presează zăpada sau gheața aceasta topește stratul superior creând o peliculă subțire de apă, același fenomen are loc când lama patinelor glisează pe sufrafața gheții. Dacă apa nu este mutată din fața anvelopei atunci mașina va acvaplana.De aceea banda de rulare a anvelopelor de iarnă au un număr foarte mare de caneluri adânci direcționale care scot apa de pe suprafața anvelopei astfel aceasta să rămâna în contact cu șoseaua.

     Mașinile cu tracțiune integrală ajută la accelerare dar nu și la oprire. Pe suprafețele alunecoase automobilele cu tracțiune integrală pot accelera mai ușor decât mașinile cu tracțiune pe două roți. Dacă doriți să închiriați iarna aceasta o mașină cu tracțiune 4x4 în Cluj Napoca, Rodna Rent a Car are o gamă variată din care să alegeți – SUV, berline, luxury. Capabilitățile la viraje ale mașinilor cu tracțiune integrală este mai bună decât a celor cu tracțiune pe două roți. Când încercați să opriți mașina limitele sunt determinate de performanțele la aderență a anvelopelor nu de numărul de roți pe care este tracțiune.

     Performanțele anvelopelor de iarnă s-au imbunătățit semnificativ în ultimii ani prin avansul tehnologiei compoziției cauciucului care le permite producătorilor să construiască anvelope din cauciuc mai moale fară să sacrifice alte caracteristici importante ca uzura și temperatura anvelopei pe măsura ce afară temperatura crește. Producătorii mari de anvelope cheltuie sume foarte mari de bani în cercetare și dezvoltare pentru a dezvolta sute de compoziții de cauciuc în căutarea  anvelopei de iarnă ideală.

     Reducerea presiunii aerului din anvelopele de iarnă, cu toate că nu este recomandată pentru o utilizare zilnică, poate să ajute la creșterea aderenței în cazul unei urgențe. Reducerea presiunii aerului din anvelopă crește suprafața contactului bandei de rulare cu solul și ar putea ajuta la trecerea unei pante acoperite de gheață care alfel nu ar fi posibil. Rețineți că aceasta este doar o opțiune de avarie care va reduce controlul și manevrabilitatea mașinii pentru că, carcasa anvelopei nu va mai fi stabilă. După ce ați trecut de porțiunea de drum cu probleme, Rodna Rent a Car vă recomandă să vă opriți și să readuceți presiunea din anvelope la nivelul indicat de producător, informație care se află la ușa șoferului.

     Când închiriați o mașină de la Rodna Rent a Car, din incinta aeroportului internațional Avram Iancu sau la unul din birourile noastre din Cluj Napoca, să știți că aceasta este echipată cu anvelope de iarnă premium dar nu uitați că adaptarea vitezei la condițiile de drum este critică pentru evitarea accidentelor rutiere.   

Pentru mai multe informații și rezervari la Rodna Rent a Car vă rugăm să ne contactați:

+4 0741.217.166
office@rodna-trans.ro