Rezervare telefonică: +4 0741 217 166
Rent a car in Cluj-Napoca! Orar: Luni - Duminică = 08:00 - 20:00

Tipurile de baterii dintr-o masina electrica - Rodna Rent a Car

2020-01-06 10:43:34 Autor: Rodna Rent a Car
Tipurile de baterii dintr-o masina electrica - Rodna Rent a Car

 

     Datorită normelor de poluare tot mai aspre care urmează să intre în vigoare în anii următori, constructorii de mașini alocă bugete to mai mari pe partea de cercetare și dezvoltare a mașinilor electrice. Deoarece în flota de mașini de închiriat de la Rodna Rent a Car avem mașini electrice și hibride am hotărât să scriem despre una dintre componentele cele mai importante ale unei astfel de mașini, bateria.

     Bateria reprezintă sistemul de stocare al energiei dintr-o mașină electrică iar tipul acesteia variază în funcție de tipul mașinii care poate fi complet electrică sau hibridă. Cu tehnologia actuală se pot construi baterii care să aibă o durată de viață de până la opt ani sau 150.000 de kilometri. Unele tipuri de baterii pot să aibă o durată de viață de chiar 15 ani de zile în climă moderată sau 12 ani în condiții climatice extreme. Tipurile de baterii care sunt utilizate în mașinile electrice actuale, precum cele din flota Rodna Rent a Car, sunt următoarele: litiu-ion, nichel-metal hidrură, plumb-acid și ultracapacitori.

     Bateriile litiu-ion sunt cel mai utilizat tip de baterii în mașinile electrice. Acest tip de baterie poate să vă sune familiar pentru că sunt utilizate în majoritatea dispozitivelor electronice portabile ca telefoanele mobile și laptop-uri. Acest tip de baterii se regăsesc și în mașina BMW i3 pe care Rodna Rent a Car o oferă spre închiriere clienților săi. Bateriile litiu-ion au un raport energie-la-greutate mare, eficiență energetică ridicată și performanțe bune la temperaturi ridicate. Toate acestea înseamnă că în practică aceste baterii reușesc să stocheze mult curent electric comparativ cu greutatea lor, ceea ce este crucial pentru mașinile electrice pentru că o greutate mai mică înseamnă autonomie mai mare pentru aceste mașini. Bateriile litiu-ion au o rată de „autodescărcare” mică ceea ce înseamnă că în timp pot să stocheze o încărcare completă cu curent electric mai bine decât alte tipuri de baterii. Bateriile litiu-ion sunt prietenoase cu mediul înconjurător pentru că majoritatea componentelor lor sunt reciclabile. Acest tip de baterie este folosit atât în mașinile complet electrice cât și în mașinile hibride dar chimia acestor baterii diferă de acele folosite în gaget-urile electronice.

     Bateriile de tipul nichel-metal hidrură sunt cel mai utilizate la mașinile electrice hibride, care pot fi regăsite și în flota Rodna Rent a Car, dar mai rar sunt folosite cu succes și pentru mașinile complet electrice. Mașinile electrice hibride nu primesc energia de la o sursă externă ci se bazează pe combustibil pentru a-și reâncărca bateriile ceea ce le exclude din definiția unei mașini electrice. Bateriile de tipul nichel-metal hidrură au un ciclu de viață mai mare decât bateriile litiu-ion sau plumb-acid, sunt mai sigure și mai tolerante la abuz. Dezavantajele acestor tip de baterie include costul foarte mare, rata de „autodescărcare” mare și faptul că generează căldură semnificativă la temperaturi ridicate. Toate aceste probleme fac ca acest tip de baterie să fie nedorit pentru utilizare în mașini electrice reâncărcabile, motiv pentru care sunt cel mai utilizate pentru mașinile hibride.

     În prezent bateriile de tipul plumb-acid sunt utilizate în mașinile electrice doar pentru a suplimenta celelalte tipuri de baterii folosite. Aceste baterii sunt ieftine, sigure, fiabile și stochează o cantitate mare de energie electrică. Printre dezavantajele acestor baterii, Rodna Rent a Car amintește, viața scurtă și randamentele mici la temperaturi scăzute care fac dificilă utilizarea lor în mașinile electrice. În faza de dezvoltare există baterii de putere ridicată de tipul plum-acid dar acestea sunt utilizate în prezent în autovehiculele comerciale doar ca baterii de rezervă.  

     Ultracapacitorii nu sunt baterii în sensul tradițional, aceștia stochează un lichid polarizat între un electrod și un electrolit. Pe măsură ce suprafața lichidului crește, capacitatea de stocare a energiei crește de asemenea. Ultracapacitorii, ca bateriile plumb-acid, sunt utilizate în mașinile electrice ca dispozitive de stocare secundare pentru ca aceștia ajută la nivelarea sarcinilor bateriilor principale precum litiu-ion. Ultracapacitorii, care se regăsesc în mașinile electrice de închiriat oferite de Rodna Rent a Car, furnizează energie suplimentară în timpul accelerației și frânării regenerative.

     Închiriați o mașină electrică la unul din birourile noastre din oraș sau la biroul Rodna Rent a Car din incinta aeroportului internațional Avram Iancu Cluj Napoca.

Pentru mai multe informații și rezervari vă rugăm să ne contactați:

+4 0741.217.166
office@rodna-trans.ro